Primii pași către macarons perfecți

Primii pași către macarons perfecți

E greu sau ușor să faci macarons?
 

Dacă e să fim sinceri, nu-i chiar simplu să faci macarons. Altfel, ar face toată lumea.
De fapt, știi când devine simplu?
Atunci când înțelegi tot procesul.
Când înțelegi fiecare pas și îl pui în aplicare.


Multe persoane spun că le e frică să facă macarons.
Că au auzit sau au citit că pot avea atâtea probleme, așa că preferă să facă alte deserturi decât macarons.

 

Noi spunem așa: 
•    dacă ai toate ustensilele potrivite
•    dacă ai ingredientele potrivite
•    dacă ai rețeta bună
•    și dacă ai și puțină răbdare

Ai tot ce-ți trebuie ca să reușești.

 

În acest articol, Florentina Ghinea, Micul Patiser îți arătă primii pași către macarons perfecți.




 

Pasul 1 Ce înseamnă un macaron / Care sunt termenii uzuali / Ingrediente și ustensile

Ca să înțelegi instrucțiunile și implicit fiecare pas din rețetă, e bine să știi cum arată un macaron copt perfect.
 

Nu trebuie să-l coci ca pe bezele, e bine să fie puțin moale dacă îl apeși pe fund.

Ce înseamnă o bezea, TPT, macaronage, ce este acela un poș sau un dui?

Am explicat în video termenii uzuali folosiți la macarons:

Despre ingrediente sunt multe de spus, dar cel mai important ingredient este făina de migdale.

Cumpără o făină specială pentru macarons și fii foarte atentă să fie cât mai fină și să nu fie umedă!

Nu te uita doar la preț! Eșecul te va costa mult mai mult!

Și ca să nu ai bătăi de cap, îți las aici cele două recomandări pentru făina de migdale: PatisFrance sau Marguerite.
Le găsești pe site-ul Deliciu de ciocolată.

Referitor la ustensile, e bine să nu faci improvizații. Fiecare ustensilă este importantă și îți ușurează munca!

Îți recomand un mixer planetar în loc de un mixer manual.

Chiar și cea mai ieftină variantă pe care ți-o poți permite te va scuti de efort inutil.


De ce e important să înțelegi etapele rețetei de cochilii?

Răspunsul e foarte simplu.
Pentru că dacă înțelegi pașii, vei putea pune în practică orice rețetă.

Înainte să intrăm în detalii, asigură-te că:
•    Ai citit instrucțiunile de 2 ori

Cel mai mult contează să știi ce ai de făcut atunci când intri în bucătărie.
Așa că, printează rețeta pe care vrei să o folosești și citește de 2 ori instrucțiunile.

•    Ai cântărit toate ingredientele

Înainte să te apuci de treabă, cântărește toate ingredientele.
Așa te asiguri că ai o cantitate suficientă de făină de migdale și că nu ai rămas fără ouă tocmai acum. :)

Mulți acordă importanță prea mare rețetei și mai puțin tehnicii. De fapt, dacă înțelegi tehnica, nu contează ce rețetă folosești. Pentru că toate etapele au o logică.
Important e să le înțelegi. Ca să nu fie o întâmplare că ți-au ieșit.

Și să-ți iasă și a doua oară, și a treia și ... mereu.

Uite care sunt etapele principale ale rețetei de cochilii:
a.    Sirop (dacă folosești metoda italiană)
b.    Bezea
c.    Macaronage
d.    Poșare
e.    Coacere

Să le luăm pe rând.

a. Sirop - Testează termometrul, verifică dacă funcționează bine, înainte de a face rețeta completă!

Uneori se întâmplă să se strice sau să rămână fără baterie fix când ai mai mare nevoie de el.
E important să-l testezi înainte, să vezi dacă funcționează corect.

b. Bezea - Învață cum trebuie să arate albușul înainte să torni siropul și cât trebuie să bați bezeaua.

Siropul îl torni când albușul e o spumă densă și telul lasă urme.
Dacă folosești bezeaua italiană, ea e gata când ajunge la aproximativ 40°C, e fermă și elastică.
De fapt, bezeaua trebuie să fie fermă, indiferent de metoda folosită (franțuzească, italiană sau elvețiană).

c. Macaronage - Învață care e consistența perfectă a aluatului când e gata.

Nu există o regulă cât să amesteci.
În nici un caz nu-i nevoie să numeri de câte ori amesteci și să te oprești când ajungi la 50. :)
Uită de miturile din filmulețele de pe Youtube.
Cât timp amesteci ca să ajungi la consistența corectă depinde foarte mult de:
•    cantitatea pe care o pregătești
•    cât de fermă a fost bezeaua
•    cât de fină e făina de migdale
Important e să testezi foarte des dacă aluatul curge încet, continuu, într-o panglică.
Problema cea mai mare aici e că dacă ai amestecat prea mult, nu mai ai ce să faci: o să obții mai degrabă fursecuri decât macarons.

Dar sunt foarte buni la gust, așa că nu-i arunca.

d. Poșare - Exersează!

Dacă macaronage-ul a fost făcut corect, atunci aluatul nu curge de nebun prin dui.
Dacă nu-l poți controla, e clar că ai amestecat prea mult la macaronage și cel mai probabil vei obține fursecuri, nu macarons.

Cum obții macarons rotunzi?

Ai grijă ca atunci când îi poșezi să:
•    ții poșul perpendicular pe suprafață
•    tii poșul nemișcat
•    aplici o presiune constantă asupra aluatului din poș

e. Coacere

Nu e nimic mai frustrant decât să știi că ai lucrat corect  și când pui tava în cuptor, să-ți dai seama că totul e pierdut: macarons crăpați sau fără picioruș!
Dar, fii atentă!
Reglarea temperaturii cuptorului presupune ca toți pașii până la coacere să fi fost făcuți corect.
Dacă ai și cea mai mică îndoială privind unul dintre pași, nu da vina pe cuptor imediat, ci analizează cum ai lucrat.
Primul lucru pe care trebuie să-l știi: nu există o temperatură ideală de coacere.
Atunci când am început să fac macarons, acum 8 ani (și mult timp după), am urmat cu strictețe rețetele pe care le testam, inclusiv timpul de coacere.
Normal, rezultatele nu au fost mereu cele așteptate.
Care e soluția? Un termometru de cuptor!
Pentru că oricât de greu ar părea de crezut, se poate întâmpla ca un cuptor să afișeze o altă temperatură decât cea reală, din interior.
Chiar și cu termometru e greu uneori să găsești temperatura ideală, asa că oricum va fi nevoie să testezi.
Ca să testezi cuptorul, nu poșa toți macaronsii pe o tavă! Nu e nevoie să strici întreaga compoziție!!!
Crede-mă, nimic nu mă doare mai tare decât să văd tăvi întregi de macarons crăpați!
Pentru că știu câtă muncă stă în spate, cât efort, cât timp irosit și câți bani cheltuiți pe ingrediente scumpe.
Deci, nu poșa toți macaronsii pe o tavă!
În funcție de cum reacționează în cuptor (nu fac picioruș sau se crapă, crești sau scazi temperatura).
Și neapărat notezi tot ce testezi. Ca să știi cum îi coci data viitoare.
Timpul de coacere depinde, bineînțeles, și de suprafața pe care coci, de tavă, de materialul din care e făcută tava, de poziționarea tăvii în cuptor.

Mai sunt încă multe de spus despre cum poți evita greșelile, despre umpluturi, despre macarons personalizați și chiar despre Torturi Macaron.

Dacă ai nevoie de suport și încă nu ai curaj să pornești singură la drum, am creat un program de 5 săptămâni, prin care te ajut să înțelegi fiecare pas din proces, astfel încât până la final chiar să ai rezultate.

Fără timp pierdut în zadar și fără bani aruncați pe ingrediente scumpe.

Voi fi alături de tine, îți voi explica fiecare pas, voi avea răbdare și mă voi implica activ alături de tine, pentru ca tu să reușești să faci macarons relaxată și cu încredere în tine.

Inscriete la următorul curs pe  websiteul MiculPatiser.ro

Galerie imagini
Galerie imagini

Suport clienti Luni - Vineri: 10:00 - 17:00

021.555.73.93 0731.15.00.11 contact@deliciudeciocolata.ro

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!