Vâscozitatea și Fluiditatea ciocolatei pe înțelesul tuturor

Vâscozitatea și Fluiditatea ciocolatei pe înțelesul tuturor
Pentru inceput este bine de stiut ca vascozitatea ne ofera informatii despre cate de densa/groasa este ciocolata in stare topita, pe cand fluiditatea ne spune cat de fluida/subtire este ciocolata in urma topirii. Cu cat ciocolata este mai vascoasa, cu atat este mai putin fluida, deci "curge" mai greu.

Vascozitatea ciocolatei este data de consistenta sa lichida, respectiv cat de groasa/densa este ciocolata in stare lichida.
Vascozitatea ciocolatei este masurata in functie de cea a apei. Considerand ca apa are un nivel de vascozitate de 1, atunci un numar mai mare arata de cate ori acel element este mai gros/dens decat apa in stare topita/lichida. De exemplu, o vascozitate de 30 inseamna o densitate mai mare cu 30 decat a apei.

De ce este importanta vascozitatea? Densitatea/fluiditatea unei ciocolate in stare topita este direct legata de intarirea ei cand aceasta se va raci. Aceasta inseamna ca alegerea vascozitatii corecte a ciocolatei pentru scopul in care o folositi este vitala daca doriti ca creatia dvs. sa se poata realiza in mod corespunzator si sa aibe aspectul final dorit.

Ciocolata cu vascozitate redusa (ciocolata mai “subtire”/fluida)
Este ideala pentru produsele si deserturile care necesita un invelis subtire de ciocolata, astfel incat ciocolata sa nu abunde cantitativ produsul. In cele mai multe cazuri o vascozitate de 50 sau mai mica este considerata scazuta.  
Vascozitatea scazuta este vitala pentru o fantana de ciocolata, altfel va trebui sa adaugati ulei alimentar, lucru care poate denatura gustul fin al ciocolatei. Pentru o fantana de ciocolata aveti nevoie de ciocolata cu o vascozitate de 40 sau mai mica.
Un alt lucru de retinut este ca o cantitate de ciocolata cu vascozitate scazuta va ajunge pentru o cantitate mai mare de produse care necesita a fi inmuiate/scufundate in ciocolata, comparativ cu cea cu vascozitate mare.
Vascozitatea scazuta a ciocolatei este de preferat pentru toate produsele care necesita inmuiere/scufundare in ciocolata, de tipul fructelor sau acadelelor sau anumitor tipuri de bomboane sau trufelor.

Ciocolata cu vascozitate ridicata (ciocolata mai “groasa”/densa)
Este ideala pentru turnare sau pentru orice alt tip de utilizare in care aveti nevoie de ciocolata pentru a obtine o forma specifica, cum ar fi un ou de ciocolata. Este de asemenea ideala pentru a scufunda/inmuia in ea produse mari care au nevoie de un strat generos de ciocolata. 
In majoritatea cazurilor o vascozitate de 90 sau mai mare este considerata ridicata.
Se poate folosi de exemplu pentru bomboane turnate, figurine de ciocolata, mere caramelizate inmuiate in ciocolata, batoane sau covrigi de ciocolata.

Se pot amesteca tipurile de ciocolata cu vascozitate redusa cu cele cu vascozitate ridicata?
Da, se pot amesteca, astfel incat sa se obtina ciocolata cu vascozitatea exacta care se doreste. De multe ori, pentru anumite produse, ciocolata e fie prea fluida (vascozitate redusa) fie prea densa (vascozitate ridicata) si atunci este perfect sa amestecam cele doua tipuri.
Ce este important la acest amestec este folosirea acelorasi tipuri de ciocolata! De exemplu ciocolata couverture cu vascozitate redusa poate fi amestecata tot cu o ciocolata couverture, evident cu vascozitate ridicata, important este sa fie ciocolata courverture.
Nu este indicat sa amestecati ciocolata couverture cu ciocolata compound deoarece pentru obtinerea mixului potrivit si a vascozitatii necesare va trebui sa lucrati cu ele la temperaturi diferite. 

Puteti amesteca doua tipuri de ciocolata compound cu arome pentru a obtine o combinatie de ciocolata compound multi-aromata.
Nu se recomanda insa amestecul a doua sau mai multor tipuri de ciocolata couverture cu arome, intrucat aceasta fiind ciocolata veritabila, in functie de aroma, se tempereaza/topeste la temperaturi diferite. 

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!