Ciocolata Neagră - Beneficii pentru sănătate și cum ar trebui să o consumăm

Ciocolata Neagră - Beneficii pentru sănătate și cum ar trebui să o consumăm
Ciocolata este binecunoscută pentru aroma sa delicată, iar istoria ei a început din cele mai vechi timpuri, când mayașii considerau ciocolata drept „Hrana zeilor”.

Industria alimentară produce multe tipuri diferite de ciocolată: în ultimii ani, ciocolata neagră, în special, a câștigat o mare popularitate. Interesul pentru ciocolată a crescut datorita efectelor sale potențiale asupra sănătății, cum ar fi reglarea tensiunii arteriale, nivelul insulinei, funcțiile vasculare, procesele de oxidare, efectele prebiotice, homeostazia glucozei și metabolismul lipidic. Cu toate acestea, sunt necesare studii suplimentare pentru a confirma rezultatele disponibile și pentru a evalua alte efecte posibile legate de consumul de cacao și ciocolată, verificând efectele demonstrate până acum doar în vitro și sugerând cel mai bun mod de a consuma ciocolata în dieta zilnică.

Ciocolata neagră, cunoscută și ca Ciocolată amăruie, este unul din cele patru tipuri de Ciocolată descoperite până la ora actuală, alături de Ciocolata albă, Ciocolata cu lapte și Ciocolata Ruby (extrasă din boabe de cacao rubinii). Ciocolata neagră conține un procent mare de masă de cacao și unt de cacao și nu are adaos de lapte.

Se regăsește de asemenea pe piață și în varianta fară adaos de zahăr, iar atunci când alegeți o Ciocolată fară zahăr de calitate, gustul și textura se aseamănă cu Ciocolata obișnuită, diferențele fiind insesizabile.

Datorită procentului ridicat de cacao, Ciocolata neagră are diverse beneficii pentru sănătate și se recomandă consumul zilnic în cantități moderate.

Bogată în nutrienți și minerale
Ciocolata neagră cu un procent ridicat de cacao și de bună calitate conține fibre solubile și este bogată în minerale precum fier, magneziu, potasiu, zinc, fosfor, seleniu etc.
Profilul de grăsimi din cacao este, de asemenea, benefic pentru sănătate. Grăsimile din boabele de cacao constau în principal în acid oleic (o grăsime sănătoasă pentru inimă, găsită și în uleiul de măsline), acid stearic și acid palmitic.
Ciocolata neagră conține, de asemenea, stimulenți precum cofeina și teobromina, dar este puțin probabil să vă țină treaz noaptea, deoarece cantitatea de cofeina este foarte mică în comparație cu cafeaua.

Sursă puternică de antioxidanți
Cacao și Ciocolata neagră de bună calitate conțin o varietate largă de antioxidanți.
Ciocolata neagră este încărcată cu compuși organici care sunt activi biologic și funcționează ca antioxidanți. Aceștia includ polifenoli, flavanoli și catechine, printre altele.
Un studiu a arătat că atât cacao, cât și ciocolata neagră, conțin mai mulți antioxidanți, polifenoli și flavanoli decât orice alte fructe testate, incluzând afinele și fructele de acai.

Îmbunătățește circulația sângelui și scade tensiunea arterială
Compușii bioactivi din cacao pot îmbunătăți fluxul sanguin din artere și pot contribui la o scădere ușoară, dar semnificativă statistic, a tensiunii arteriale.

Crește colesterolul HDL (bun) și scade colesterolul LDL (rău)
Consumul de Ciocolata neagră poate reduce din factorii de risc ai bolilor cardiovasculare.
Într-un studiu controlat s-a dovedit că pudra de cacao scade semnificativ colesterolul LDL la bărbați. De asemenea s-a înregistrat o creștere a colesterolului HDL.
Conține o cantitate mare de antioxidanți puternici care, ajungând în sânge, protejează lipoproteinele de stresul oxidativ. Flavonoidele pot reduce, de asemenea, rezistența la insulină, acesta fiind un alt factor de risc pentru bolile de inimă și diabet.

Protejează tenul de soare
Compușii bioactivi din cacao pot fi de ajutor și în protecția pielii și a tenului.
Flavonoidele protejează de efectele negative ale expunerii la soare, îmbunătățesc circulația sângelui și cresc nivelul de densitate și hidratare ale tenului.

Îmbunătățește funcțiile creierului
Atât Ciocolata neagră, cât și o cacao de calitate, pot îmbunătăți funcțiile creierului datorită efectelor pozitive pe care le au asupra circulației sângelui, precum și prin stimulenții pe care îi conțin precum cafeina și teobromina.

Are proprietăți afrodisiace
Cultura populară romantică a atribuit ciocolatei proprietăți afrodiziace puternice, adeseori fiind asociate plăceri senzuale provocate de consumul acesteia. De asemenea grăsimile și zahărul din ciocolată stimulează hipotalamusul, inducând o senzație plăcută, cu efect asupra nivelului serotoninei.

Există dovezi considerabile că Ciocolata neagră cu un conținut ridicat de cacao poate oferi beneficii puternice pentru sănătate, fiind mai ales protectoare împotriva bolilor de inimă.
Desigur, acest lucru nu înseamnă că ar trebui să consumați multă ciocolată în fiecare zi. Are totuși un nivel ridicat de calorii și se poate ajunge ușor la un consum în exces.
Puteți consuma un pătrățel sau două după cină, pe care să încercați să le savurați.
De asemenea, rețineți că o mare parte din ciocolata de pe piață nu este hrănitoare corespunzător. De aceea trebuie să vă orientați cât de des posibil către o Ciocolata de calitate, cu 70% sau mai mult conținut de cacao. Ciocolata veritabilă de bună calitate conține de regulă: masă de cacao, unt de cacao, zahăr, lecitină vegetală și aromă de vanilie.
Ciocolata neagră conține de obicei și ceva zahăr, dar cantitățile sunt de obicei mici și cu cât ciocolata este mai neagră, cu atât va conține mai puțin zahăr.

Puteți cumpăra ciocolata neagră de calitate de aici: www.deliciudeciocolata.ro/ciocolata-neagra

Sursa:
Healthline: www.healthline.com
National Library of Medicine: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/

Articolul de mai sus este cu titlu informativ, nu constituie un substitut și nu înlocuiește recomandările și sfatul medicului sau personalului specializat.


Nota: Toate drepturile de autor ale acestui articol sunt detinute de DeliciuDeCiocolata.ro. Orice utilizare, inclusiv dar fara a se limita la copierea, modificarea, distribuirea, republicarea sau transmiterea oricarui continut din acest articol fara permisiunea prealabila scrisa a autorului, respectiv  DeliciuDeCiocolata.ro, este strict interzisa si va fi considerata o incalcare a drepturilor de autor.
Pentru a obtine permisiunea de a utiliza acest articol sau o parte din el, va rugam sa ne contactati prin intermediul paginii noastre de contact.
Va multumim pentru respectarea drepturilor de autor.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!